دوشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۸۶ - ۱۴:۳۴
۰ نفر

گروه اجتماعی: نشست نقش سازمان‌های غیردولتی در پیشگیری از اچ آی وی/ ایدز در یونیسف برگزار شد.

دکتر محمد مهدی گویا مدیر مرکز بیماریهای وزارت بهداشت در این نشست با بیان اینکه ایدز یک بحران چند بعدی است، نه صرفا بهداشتی گفت: از یکسو می‌توان گفت که این پدیده یک اورژانس اجتماعی است و از سوی دیگر یک بیماری مزمن اجتماعی و آنچه در این میان مهم است این  که درمان باید ماهیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و بهداشتی مشکل را دربرگیرد.

وی معتقد است سازمانهای بین‌المللی به نقش NGOها در فعالیتهای مشارکتی بیشتر از همکاری با سازمانهای دولتی اهمیت می‌دهند.

وی با بیان اینکه بضاعت ما تا آنجا بوده که یک پنجم یا یک ششم موارد ایدز را در کشور شناسایی کرده‌ایم اظهار داشت: نمی‌توان در زمینه ایدز، یک شبه همه تابوها را شکست. آموزش تربیت جنسی در قالب برنامه‌های آموزشی در NGOها و سازمانهای دولتی با هم می‌تواند پیش برده شود. اما باید به یاد داشت که آموزش و پرورش در این رابطه دارای ملاحظات خاصی است که باید به آنها احترام گذاشت.

مدیر مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت با بیان اینکه از سال پیش تا کنون بودجه ایدز، چهار برابر افزایش یافته است، گفت: برنامه کشوری کنترل اچ آی وی در دولت جدید به شورای عالی سلامت ارائه شده و ایرادهایی به آن گرفته‌اند از جمله اینکه نقش زنان در پیشگیری باید پررنگتر دیده شود. ویژگی این برنامه آن است که NGOها هم در تدوین آن نقش داشته‌اند. 

این کارشناس با تاکید بر این که NGOها در ترویج پیشگیری از ایدز ‌مهمترین نقش را بر عهده دارند گفت: از دلایل اهمیت NGOها در رابطه با پیشگیری از ایدز، دسترسی به گروه‌های سخت دسترس مثل زنان خیابانی و معتادان تزریقی و نیز ایجاد تعهد و خلاقیت در NGOها است. همچنین این سازمانها قادر به ارائه خدماتی هستند که بخش دولتی یا قادر به ارائه نیست یا تمایلی به ارائه آنها ندارد و در این راستا، خدمات را به صورت کارآمدتر ارائه می‌دهند.

وی درباره نکات اجرایی مهم برای NGOها با تاکید بر اینکه زنان به عنوان بهترین منبع مشارکت به شمار می‌روند تصریح کرد: دانش‌آموزان نقش مهمی در خدمات داوطلبانه دارند، همچنین در ازای فعالیت‌های داوطلبانه نباید حقوقی پرداخته شده و NGOها باید شفاف بوده و معتدل حرکت کنند. برنامه‌هایشان باید با توجه خاص به گروه‌های در معرض خطر و اقشار مختلف در دسترس جامعه طراحی شوند که فعالیتها نتیجه بخش باشند.

گویا با اشاره به ویژگی‌های یک تشکل غیردولتی موفق، گفت: خدمات و آموزش ارائه شده تشکل غیردولتی موفق باید اثربخش باشد، کلیه خدماتش به صورت سطح‌بندی شده و شامل تمام گروه‌های هدف و بالاخص گروه‌های در معرض خطر و دارای رفتارهای پرخطرباشد و بر اساس مسایل و مطالبات جامعه طراحی و اجرا ‌شود.

همچنین کلیه خدمات و آموزش‌های این تشکلها،باید دسترسی تمام گروه‌های هدف را در نظر گیرد و از مشارکت جامعه در تحقیق و پژوهش و نیز ارزشیابی برنامه‌هایش بهره‌مند شود.

وی با بیان اینکه این تشکل‌ها در تامین منابع مالی خود از جلب حمایت مردم بهره‌مند هستند، افزود: این تشکل‌ها، گروه‌های هدف خود را شناخته و راه‌های دسترسی به آنها را می‌دانند. همچنین برنامه عملی برای ارتقای توانایی‌های عملی و فنی اعضای خود دارند، از نظام صحیحی برای ثبت و نگهداری مدارک و مستندات فعالیتها بهره می‌جویند، نظام صحیحی برای ارزشیابی برنامه‌های خود داشته و در مقابل دولت و مردم پاسخگو هستند.

مدیر مرکز مدیریت بیماریها با تاکید بر اینکه این تشکلها پاسخگو و شفافند گفت: تشکل‌ها همچنین متعهد به برنامه ملی کنترل عفونت HIV/AIDS هستند، دارای برنامه استراتژیک و عملیاتی بوده و پرسنل زیر مجموعه خود را ملزم به رعایت کلیه ضوابط اخلاقی در تمامی مراحل ارائه خدمات به گروه‌های هدف می‌کنند.

گویا درباره نتایج یک مشارکت موفق با اشاره به اینکه مسایل مربوط به‌ پیشگیری از رفتارهای پرخطر که به دلایل فرهنگی و اجتماعی، دولت به انجام آنها تمایلی ندارد، حل می‌شود خاطرنشان کرد: همچنین جامعه در کنترل بیماری، توانمند شده و برنامه‌های مربوطه در گروه‌های سخت در دسترس و آسیب‌پذیر جامعه که دولت توان دسترسی به آنها را ندارد تکرار می‌شود.

وی درباره تجارت موفق کشور در رابطه با همکاری NGOها با دولت اظهار داشت: هسته‌های دانشجویی و نیز گروه‌های همسان در معرض خطر در این رابطه تشکیل شده، برنامه‌هایی که دولت امکان سرمایه‌گذاری ندارد، به اجرا درآمده و مراکز درمان نگهداری با متادون راه‌اندازی شده، برنامه‌هایی برای پیشگیری توسط مبتلایان به HIV به اجرا درآمده و این افراد طی این برنامه‌ها توانمند شده‌اند. 

گویا، با تاکید بر اینکه معتقد نیستم که دولت مخالف NGOهاست و احترام و جایگاه ویژه‌ای برای آنها قایل است تصریح کرد: NGOها بسیاری از کارهای انجام نشده را انجام می‌دهند و به عنوان نماینده وزارت بهداشت هم معتقدم که این وزارتخانه، احترام ویژه‌ای برای این تشکلها قائل است و ما نظرات خود را به NGOها تحمیل نمی‌کنیم.

کریستین سالازار، نماینده یونیسف در ایران نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه فضا برای همکاری دولت و NGOها راجع به کودکان فراهم شده است اظهار داشت: ما در این زمینه با شرکای مختلفی از جمله NGOها و دولت همکاری می‌کنیم و به این دلیل گاهی اوقات روند این همکاری کند می‌شود اما ارزیابی داخلی می‌گوید که این روند آهسته، به معنای موفقیت است.

وی در پایان خاطرنشان ساخت: یونیسف وظیفه خویش می‌داند که از تمام کسانی که در زمینه مسائل زنان و کودکان در ایران و جهان فعالیت می‌کنند حمایت کرده و آمادگی خود را برای کمک به NGOها در زمینه ارائه خدمات در این حوزه اعلام می‌کنیم.

کد خبر 24091

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز